Botterwerf De Hellege

Bottermuseumwerf ‘De Hellege’ heeft een museaal gedeelte waar kennis kan worden gemaakt met de traditionele botterbouw en de historie van de visserij. De diverse soorten (miniatuur) botters staan uitgestald en oude ambachten worden getoond.

In de grote loodsen worden de botters gerestaureerd en vaarklaar gemaakt. Vanaf de balustrade kunt u dit waarnemen. Niet alleen het decor van de oude botters, maar de totale beleving maakt dat oude tijden herleven. Dit is niet alleen te zien, maar zeker ook te ruiken.

U wordt via een vaste looproute meegenomen vanuit het verleden naar het heden. De filmzaal toont oude beelden die tot de verbeelding spreken. De fotocollectie vertelt over het ontstaan en de doelstelling van de Botterstichting. De gidsen vertellen op een boeiende wijze de verhalen van vroeger. Hoe de oude vissers bij regen, wind en storm hun werk moesten doen op de voormalige Zuiderzee.

In het museum is te zien hoe de botters werden gebouwd, de details werden aangebracht en de naden en kieren werden gebreeuwd. Kortom de technieken van weleer worden hier getoond.

Het door de Botterstichting opgezette Leer-Werk project laat zien hoe onder leiding van een deskundige leermeester de oude ambachten worden uitgeoefend en overgedragen aan jongeren.


<< Terug naar alle aanbieders

Adresgegevens:

Botterwerf De Hellege
Havenkade 39
8081 GR Elburg

boekingen@botterselburg.nl
http://www.botterselburg.nl